Află de ce educația montessori este potrivită pentru orice copil, doar că e greu de gestionat de cei care se ocupă de educația lor

Partea I – Educația Montessori este o educație pentru viață și se potrivește oricarui copil.
Aceasta este o educație științifică, bazată pe tehnica observării directe a mii de copii, care este implementată pe toate continentele, cu diferite situații socio-economice, de mai bine de 100 de ani.
Noile cercetări în neuroștiință au validat teoriile Mariei Montessori cu privire la dezvoltarea copiilor în etape de câte 6 ani, în care apar modificări importante inclusiv la nivel fizic (0-6, 6-12, 12-18, +18), importanța învățării prin experimentare, utilitatea învățării prin activități senzoriale, conexiunea mâna- creier, neuronii oglindă, perioadele sensibile în care copiii învață fără efort anumite abilități, importanța motivației interioare, etc.
Maria Montessori a fost prima cercetătoare care a accentuat importanța educației copilului mai ales de la 0 la 6 ani, considerând această etapă chiar mai importantă decât cea în care se urmează o universitate, întrucât în această perioadă copilul își formează caracterul, care îl va călăuzi toată viața. În această perioadă copilul are o capacitate fantastică de învățare, pe care nu o va mai întâlni de-a lungul vieții.
Cei 7 ani de acasă au fost identificați ca fiind importanți în dezvoltarea copiilor și din experiență, prin faptul că toate școlile din lume încep la vârsta de 6 sau 7 ani, doar că validarea științifică a acestui aspect s-a lăsat așteptată, cei mai mulți considerând de exemplu că unui bebeluș de cateva luni îi e de ajuns să fie hrănit, schimbat și îmbrăcat.
Experiența ne arată un adevăr teribil: că relele din prima copilărie le purtăm apoi cu noi tot restul vieții.
Maria Montessori „Copilul in familie”

Maria Montessori insista pe faptul că este necesar să ne ocupăm de educația copilului începând imediat după naștere, întrucât copilul este o ființă extraordinară, alta în fiecare zi, care absoarbe informațiile din mediul în care se află și o ia de la un alt zero, descoperind și asimiland alte și alte informații; iar toate aceste acumulări încep imediat după ce copilul s-a născut.
Copilul simte profund și cu tandrețe fiecare expresie de viață și cere să fie foarte iubit și înțeles. Prima lui sarcină este să-și formeze viața interioară și, în acest scop, folosește din primele zile ale existenței cel mai minunat instrument pe care Dumnezeu l-a dat omului: inteligența.
Maria Montessori, „Copilul in familie”
A fost primul cercetător care a dorit să înțeleagă cum o persoană nouă, bebelușul, care de la nimic, ajunge să știe la 3 ani atât de multe, mânat fiind de o forță interioară. A studiat și a susținut mereu că un copil este un miracol, cu totul diferit față de celelalte viețuitoare de pe Pământ, care imediat după naștere vorbesc limba pe care o vor vorbi mereu, care foarte rapid se pun pe picioare și merg fără ajutor.
Omul pare așadar cea mai neajutorată viețuitoare la momentul nașterii.
Și ajunge să fie cel care adaptează în cele din urmă mediul la el, după ce a absorbit informațiile mediului în care a apărut.
În acest context Maria Montessori urmărește ca mai ales în perioada de varsta 0-6 ani copilul să primească ajutor pentru a crește și a se dezvolta în mod armonios și la potențialul maxim.
Valorile pe care le dezvoltă un copil care primește o educație de acest tip ajung să fie ( conform cărții „Metoda Montessori pentru părinți” – Cristina Tebar):
- Capacitatea de a lua decizii
- Capacitatea de concentrare
- Capacitatea de percepție
- Independența
- Libertate
- Simțul dreptății
- Capacitatea de a emite judecați de valoare
- Caracter rațional
- Creativitate
- Capacitatea de a fi fericit
- Autodisciplina
- Automotivarea
- Autocontrol
- Dorința de a învăța
- Respectul pentru ceilalți, pentru mediul înconjurător și pentru propria persoană
- Responsabilitate
- Siguranță de sine
Pentru a ajunge acolo însă este nevoie de trei elemente de bază:
- Adultul pregătit
- Mediul pregătit
- Materiale
La baza tuturor stă adultul pregătit.

În partea a doua vei afla ce înseamnă adultul pregătit și de ce educația Montessori nu este pentru orice adult care are grijă de copii, fie el părinte, bunic, bonă, educator, profesor.
Abonează-te la blog și vei primi partea a doua pe mail imediat după publicare.
Enjoy life!
Citește mai mult:
- Lectiile pe care ni le da natura pentru copiii nostri
- Adriana Bogdan, psiholog, psihoterapeut si profesor Montessori ne spune despre Copilul de 6 ani – cum sa te înțelegi cu el, cum să-l înțelegi
- Sunt cea mai fericita mama! Fiul meu este in viata! Drama mamelor care isi lasa baietii la lupta in Ucraina.
- Vrei să ai copii ( intre 4 ani și adolescenti) mai flexibili, mai veseli, mai toleranți, mai creativi și mai puțin înclinați spre agresivitate sau alte comportamente neconstructive, dar mai asertivi și mai siguri pe ceea ce au de spus sau de făcut? Iată o invitație la dezvoltare personală prin joacă.
- Copilul de doi ani s-a aplecat și mi-a sărutat piciorul… Nimic nu m-a mai durut atunci.
- Un tomberon și o floare, cu care nu se face primăvară. Tu cum îi vezi pe acești oameni care mătură străzile? Cum influențezi tu modul în care copiii tăi se vor comporta cu ei în viitor?
- Articol interviu: De vorbă cu Adriana BOGDAN, psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani pentru copii de 6 -12 ani, cu studii efectuate în domeniu în SUA
- Azi, o fracțiune de secundă a fost pentru mine mai mult.
- Istoria mai puțin știută a îndrăgitului joc de puzzle
- 5 avantaje de a fi mamă pentru prima dată la 40+
- Intoxicarea copiilor cu steluțe, diplome, trofee, bani de buzunar și alte asemenea și transformarea lor în „șoareci de laborator”
- 5 avantaje ale mamelor cu primul copil la 20+
- Experiență în Egipt. Ce poți primi în prima vacanță cu familia cu copil mic în țara minunilor lumii
- Partea a-II-a: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- Partea I: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- 5 reformulări care te ajută să păstrezi liniștea în casă, să eviți un conflict sau să îți faci singur rău
- Autoempatia – Cum să fii mai bun cu tine – 5 lucruri cu care poți începe chiar azi ca să fii mai împlinit
- 10 reformulări pentru „Bravo!” care te ajută să nu exagerezi cu lauda și să îl ajuți pe copilul tău să își crească motivația interioară și stima de sine
- Parentingul care aduce fericirea, parenting în stil nordic/danez
- „Eu te-am făcut eu te omor” – Parentingul autoritar în care frica de bătaie a copiilor era confundată cu respectul față de părinți
- Află cât de important e cititul pentru copii
- Montessorieni celebri în lume
- Parenting prin conectare
- Înjurăturile sunt de fapt un strigăt de ajutor
- Mama / Familia – Cel mai dorit cadou de Crăciun
- 10 idei de cadouri pe care o proaspătă mămică le apreciază
- Sacrificiul suprem al unui tată
- De ce lucrul manual este util pentru copii si adulți deopotrivă
- Comparațiile si durerea provocată de ele
- Multumesc bunicule, multumesc deda!
- Povestea pomului de Crăciun a copilului sărac
Un gând despre „Partea I: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.”