
Află cum a luat naștere puzzle-ul și de ce e bun pentru copii și adulți deopotrivă
În limba engleză, puzzle, denumește orice tip de joc, jucărie sau problemă care solicită ingeniozitate, logică, perspicacitate și perseverență pentru a ajunge la o soluție.
În limba română puzzle înseamnă ceea ce în engleză se numește jigsaw puzzle (puzzle-decupaj).
Jocul de puzzle constă în reconstituirea unei imagini sau a unui obiect tridimensional având la dispoziție numeroase piese (diferite ca formă și culoare) ce se pot intercala.
Totul a început de la un profesor de geografie, gravor si cartograf englez, John Spilsbury, care in jurul anului 1760 a făcut o hartă pe hârtie și apoi a decupat fiecare țară în parte. Scopul său a fost să-i învețe geografia mai usor pe copii.

Ideea lui a prins atât de bine încât a fost folosită în Marea Britanie până în anul 1820 ca modalitate de predare a geografiei la clasele primare.
În școlile din SUA chiar și la acest moment copiii folosesc puzzle-ul pentru a învăța geografia, reconstituind harta SUA sau a lumii.
În cei aproximativ 300 de ani de la descoperirea lui, puzzle-ul s-a transformat profund:
De la picturi făcute manual și apoi tăiate una câte una, până la imprimări cu laser de înaltă calitate, în serie, a diverse imagini și tăierea tuturor pieselor dintr-o singură mișcare a unei mașinării inteligente.
De la picturi pe pânză, la hârtie, la carton, la lemn și mai nou chiar metal.

De la scopul educațional pentru care a fost creat initial, până la jocul de hobby, pentru copii și adulți.
În prezent exista chiar și un Campionat Mondial de Puzzle, la care participă reprezentantele celor 31 de federații naționale înregistrate la World Puzzle Federation, unde e reprezentată și Romania.
Inițial puzzle-urile pentru adulți nu aveau poza după care să se ghideze persoana care îl reconstituia. Era deci mai greu și mai misterios. Rezultatul final era o surpriză Întotdeauna.
Jocul de puzzle este acum unul dintre cele mai iubite jocuri din lume, atât de copii, cât și de adulți.
Exista puzzle-uri de la una-două piese pentru bebeluși, până la mii de piese pentru adulții curajoși. Iar ca să fie și mai complex, există puzzle-uri tridimensionale și mai nou fără cadru sau ramă.
Jocul de puzzle este indicat atât pentru copii, cât și pentru adulți, fiind un excelent stimulator pentru creier.

Asamblarea de piese te ajută să-ți dezvolți capacitatea de concentrare, latura analitică, creativitatea, orientarea în spațiu, imaginația, capacitatea de a pune lucrurile cap la cap, vederea de ansamblu.
Este motivul pentru care este recomandat cu precădere la copii, deoarece îi ajută foarte mult la dezvoltarea capacitatilor intelectuale.
La copiii de pana în 6 ani ,conform Dr. Maria Montessori învățarea are loc prin joc și de mare ajutor este folosirea mâinilor.
Pe de alta parte, jocul de puzzle poate fi folosit ca joc de familie, în care membrii sunt nevoiți să colaboreze 😉.
Așadar există doar lucruri în favoarea utilizării puzzle-ului. Adulți și copii, haideți la joacă!
Enjoy life! ❤️❤️❤️
- Lectiile pe care ni le da natura pentru copiii nostri
- Adriana Bogdan, psiholog, psihoterapeut si profesor Montessori ne spune despre Copilul de 6 ani – cum sa te înțelegi cu el, cum să-l înțelegi
- Sunt cea mai fericita mama! Fiul meu este in viata! Drama mamelor care isi lasa baietii la lupta in Ucraina.
- Vrei să ai copii ( intre 4 ani și adolescenti) mai flexibili, mai veseli, mai toleranți, mai creativi și mai puțin înclinați spre agresivitate sau alte comportamente neconstructive, dar mai asertivi și mai siguri pe ceea ce au de spus sau de făcut? Iată o invitație la dezvoltare personală prin joacă.
- Copilul de doi ani s-a aplecat și mi-a sărutat piciorul… Nimic nu m-a mai durut atunci.
- Un tomberon și o floare, cu care nu se face primăvară. Tu cum îi vezi pe acești oameni care mătură străzile? Cum influențezi tu modul în care copiii tăi se vor comporta cu ei în viitor?
- Articol interviu: De vorbă cu Adriana BOGDAN, psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani pentru copii de 6 -12 ani, cu studii efectuate în domeniu în SUA
- Azi, o fracțiune de secundă a fost pentru mine mai mult.
- Istoria mai puțin știută a îndrăgitului joc de puzzle
- 5 avantaje de a fi mamă pentru prima dată la 40+
- Intoxicarea copiilor cu steluțe, diplome, trofee, bani de buzunar și alte asemenea și transformarea lor în „șoareci de laborator”
- 5 avantaje ale mamelor cu primul copil la 20+
- Experiență în Egipt. Ce poți primi în prima vacanță cu familia cu copil mic în țara minunilor lumii
- Partea a-II-a: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- Partea I: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- 5 reformulări care te ajută să păstrezi liniștea în casă, să eviți un conflict sau să îți faci singur rău
- Autoempatia – Cum să fii mai bun cu tine – 5 lucruri cu care poți începe chiar azi ca să fii mai împlinit
- 10 reformulări pentru „Bravo!” care te ajută să nu exagerezi cu lauda și să îl ajuți pe copilul tău să își crească motivația interioară și stima de sine
- Parentingul care aduce fericirea, parenting în stil nordic/danez
- „Eu te-am făcut eu te omor” – Parentingul autoritar în care frica de bătaie a copiilor era confundată cu respectul față de părinți
- Află cât de important e cititul pentru copii
- Montessorieni celebri în lume
- Parenting prin conectare
- Înjurăturile sunt de fapt un strigăt de ajutor
- Mama / Familia – Cel mai dorit cadou de Crăciun
- 10 idei de cadouri pe care o proaspătă mămică le apreciază
- Sacrificiul suprem al unui tată
- De ce lucrul manual este util pentru copii si adulți deopotrivă
- Comparațiile si durerea provocată de ele
- Multumesc bunicule, multumesc deda!
- Povestea pomului de Crăciun a copilului sărac