Istoria mai puțin știută a îndrăgitului joc de puzzle

Află cum a luat naștere puzzle-ul și de ce e bun pentru copii și adulți deopotrivă

În limba engleză, puzzle, denumește orice tip de joc, jucărie sau problemă care solicită ingeniozitate, logică, perspicacitate și perseverență pentru a ajunge la o soluție.

În limba română puzzle înseamnă ceea ce în engleză se numește jigsaw puzzle (puzzle-decupaj).

Jocul de puzzle constă în reconstituirea unei imagini sau a unui obiect tridimensional având la dispoziție numeroase piese (diferite ca formă și culoare) ce se pot intercala.

Totul a început de la un profesor de geografie, gravor si cartograf englez, John Spilsbury, care in jurul anului 1760 a făcut o hartă pe hârtie și apoi a decupat fiecare țară în parte. Scopul său a fost să-i învețe geografia mai usor pe copii.

Ideea lui a prins atât de bine încât a fost folosită în Marea Britanie până în anul 1820 ca modalitate de predare a geografiei la clasele primare.

În școlile din SUA chiar și la acest moment copiii folosesc puzzle-ul pentru a învăța geografia, reconstituind harta SUA sau a lumii.

În cei aproximativ 300 de ani de la descoperirea lui, puzzle-ul s-a transformat profund:

De la picturi făcute manual și apoi tăiate una câte una, până la imprimări cu laser de înaltă calitate, în serie, a diverse imagini și tăierea tuturor pieselor dintr-o singură mișcare a unei mașinării inteligente.

De la picturi pe pânză, la hârtie, la carton, la lemn și mai nou chiar metal.

De la scopul educațional pentru care a fost creat initial, până la jocul de hobby, pentru copii și adulți.

În prezent exista chiar și un Campionat Mondial de Puzzle, la care participă reprezentantele celor 31 de federații naționale înregistrate la World Puzzle Federation, unde e reprezentată și Romania.

Inițial puzzle-urile pentru adulți nu aveau poza după care să se ghideze persoana care îl reconstituia. Era deci mai greu și mai misterios. Rezultatul final era o surpriză Întotdeauna.

Jocul de puzzle este acum unul dintre cele mai iubite jocuri din lume, atât de copii, cât și de adulți.

Exista puzzle-uri de la una-două piese pentru bebeluși, până la mii de piese pentru adulții curajoși. Iar ca să fie și mai complex, există puzzle-uri tridimensionale și mai nou fără cadru sau ramă.

Jocul de puzzle este indicat atât pentru copii, cât și pentru adulți, fiind un excelent stimulator pentru creier.

Asamblarea de piese te ajută să-ți dezvolți capacitatea de concentrare, latura analitică, creativitatea, orientarea în spațiu, imaginația, capacitatea de a pune lucrurile cap la cap, vederea de ansamblu.

Este motivul pentru care este recomandat cu precădere la copii, deoarece îi ajută foarte mult la dezvoltarea capacitatilor intelectuale.

La copiii de pana în 6 ani ,conform Dr. Maria Montessori învățarea are loc prin joc și de mare ajutor este folosirea mâinilor.

Pe de alta parte, jocul de puzzle poate fi folosit ca joc de familie, în care membrii sunt nevoiți să colaboreze 😉.

Așadar există doar lucruri în favoarea utilizării puzzle-ului. Adulți și copii, haideți la joacă!

Enjoy life! ❤️❤️❤️

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s