
Ce să faci înainte, ce să iei la tine și la ce să fii atent când pleci în vacanță în Egipt cu un copil mic
Când devii mamă și de cele mai multe ori stai mai pe lângă casă în primul an sau chiar doi, ca să fie la-îndemână un spital sau un doctor de încredere, o vacanță în afara granițelor țării devine un vis.
Și în cele din urmă te hotărăști să mergi.
Te interesezi din mai multe surse: forumuri, grupuri de pe Facebook pentru călătorii, pentru mămici, pentru familii, prieteni, familie, cunoscuți, agenții de turism.
Reiese că cel mai bine mergi într-un resort de 4 sau 5 stele în Egipt, nici prea ieftin, nici prea scump, relativ aproape de România, la soare, la mare, la huzur și belșug. Căci așa se vând pachetele turistice. Și chiar așa și e. Pe de o parte.
În resort asta vei găsi:
- Mâncare din belșug
- Soare blând sau fierbinte în funcție de anotimp
- Șezlonguri gratuite la plaja privată
- Prosoape gratuite la plajă și la piscine
- Piscine de diferite dimensiuni și tobogane acvatice
- Animatori pentru oameni mici și oameni mari
- Apusuri de vis ( răsăriturile sunt mai greu de prins când ai un copil mic ❤)
- Curățenie și surprize în camera de hotel
- Personal amabil, gata să te ajute cu orice ai nevoie, chiar și cu ce nu ai nevoie 🙂

Nici măcar nu ajungi acolo. Ești încă în avion. Iei la tine un rucsac doar cu jucării pentru cel mic să îl ții ocupat (carte de colorat, cărți de citit, mașinuțe, păpușele, stickere, etc.). Dar poate doarme și le cari degeaba 😀 De sus din avion vezi două mări:
- Marea Roșie
- Marea de deșert
Doamne, cu ce au greșit oamenii aceia să aibă parte de așa un peisaj?
Câteva fărâme de frumos. Și restul deșert. Și el frumos în felul lui. Doar dur, trist, aducător de moarte pentru orice plantă sau viețuitoare îl încearcă.
Muuuult deșert.

Și iar deșert.
Cu tot ce se poate întâmpla (vedeți mai jos) rămâi cu o admirație pentru oamenii care trăiesc și muncesc acolo.
Cobori din avion și ieși din aeroport.
Dacă vii din România, o țară pașnică, unde vezi arme foarte rar, ți se face un pic pielea de găină când vezi atâtea persoane înarmate până în dinți pe stradă. Puncte de control și foișoare din care veghează ochii curioși și scrutători ai militarului de serviciu.
Deci dacă te duci în resort, mai bine stai în resort.
Și iar te apucă o admirație pentru oamenii aceia. Caci te deplasezi pe o autostradă în deșert. Și nu ai cum să nu te gândești – o fi mai ușor să faci asta pe 50 de grade, adică să construiești? E relieful lor mai accesibil? Mmmm…… lași gândurile astea deoparte căci ești în vacanță.
Te uiți pe o parte…. sunt resorturi.
Te uiți pe cealaltă parte …. deșert.
Pe o parte oaze de fericire pentru turiști nord-europeni, ruși, români, germani și elvețieni construite din nimic, lângă țărmul Marii Roșii presărat cu corali în golfurile cu apa azurie ca în insulele luxoase.
Doar că nu poți să uiți că peste drum e marea de deșert….
Te cazezi și primești o cameră de print; majoritatea sunt cu vedere parțială la mare, dat fiind că mai toate resorturile sunt în formă de potcoava, cu piscine cu apă curată și albastră, palmieri înalți și flori peste tot.

Și iar te gândești… de unde atâta apă? Peste drum e deșert…. dincolo Marea Roșie, nu ai văzut urmă de vreun râu, nici vreun lac… și iar te apucă admirația pentru acele locuri și acei oameni.
Și te bucuri ca un nabab de toate bunătățile și serviciile din resort.

Trei zile. Atât durează până când apa aceea cu care te speli, în care faci baie, să îți atragă atenția că nu ești de-al locului.
Căci tu, adult, dar mai ales copilul mic, fără o imunitate solidă, vă întâlniți cu enterocolita sau boala călătorului, sau ceva asociat.
Și din acel moment vrei acasă.
Căci acasă ai un spital aproape. Ai un doctor de încredere cu care să te sfătuiești.
Vrei acasă, chiar dacă nu mai ai palmieri, oază și slujitori.
Vrei acasă pentru ca acasă e sigur.
Ca să te bucuri de cât mai multe zile ca de primele trei, îți recomand să vorbești cu medicul tău înainte de a pleca în vacanță și să te pregătești; adica să urmați un tratament cu probiotice tu și familia ta, ca să vă pregătiți intestinele pentru ce va urma.
Plus că iei la tine o sacoșă de medicamente, așa pentru orice eventualitate 😀
Iar dacă tot ai ajuns în Egipt, e păcat să nu vezi piramidele.
Deci mergi în excursie la Cairo. Neapărat fără copii. Sau mai bine stai în resort.
Pentru că durează cel putin 20 de ore excursia, iar drumul de la Marea Roșie la Cairo se face dimineața devreme când nu a răsărit nici soarele și întoarcerea seara târziu, după ce a apus RA.
6 ore dus și 6 ore întors trebuie să ai și vezica antrenată, căci nu există opriri și tot ce vezi pe drum sunt dunele de nisip și întinderea de deșert; nici măcar nu ai vrea să cobori în acea pustietate.
Dar odată ajuns acolo, după ce reușești să nu pui la suflet hărțuirea din partea vânzătorilor ambulanți care vor să iti vândă orice, rămâi mut. Mut de uimire și încântare în fața a ceea ce se crede că a construit mana omului acum mai bine de 4.000 de ani, piramidele.
Când pleci spre aeroport vezi în depărtare, la multi kilometri de deșert, muntele Sinai. Ești așa de aproape de locul în care a coborât Dumnezeu pe Pământ. Ești atât de aproape de locul în care Moise a primit tăblițele cu Cele 10 Porunci. Și ești recunoscător că ai trecut pe acolo.
Ai o stare de bine până când ajungi la control sau mai bine zis controale: control de bagaje, de pașapoarte de 5 ori, te descalță, te pipaie, inclusiv copiii din brațele mamelor.
Și iar abia aștepți să ajungi acasă. Acasă, acolo unde e o țară sigură, acolo unde e cel mai bine. Acasă.
De la agonie la extaz, de la extaz la agonie. De la huzur la suferință. De la admirație la dor de țara ta. De la uimire la recunoștință. Așa e în Egipt.
Enjoy life!
Citește mai mult:
- Lectiile pe care ni le da natura pentru copiii nostri
- Adriana Bogdan, psiholog, psihoterapeut si profesor Montessori ne spune despre Copilul de 6 ani – cum sa te înțelegi cu el, cum să-l înțelegi
- Sunt cea mai fericita mama! Fiul meu este in viata! Drama mamelor care isi lasa baietii la lupta in Ucraina.
- Vrei să ai copii ( intre 4 ani și adolescenti) mai flexibili, mai veseli, mai toleranți, mai creativi și mai puțin înclinați spre agresivitate sau alte comportamente neconstructive, dar mai asertivi și mai siguri pe ceea ce au de spus sau de făcut? Iată o invitație la dezvoltare personală prin joacă.
- Copilul de doi ani s-a aplecat și mi-a sărutat piciorul… Nimic nu m-a mai durut atunci.
- Un tomberon și o floare, cu care nu se face primăvară. Tu cum îi vezi pe acești oameni care mătură străzile? Cum influențezi tu modul în care copiii tăi se vor comporta cu ei în viitor?
- Articol interviu: De vorbă cu Adriana BOGDAN, psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani pentru copii de 6 -12 ani, cu studii efectuate în domeniu în SUA
- Azi, o fracțiune de secundă a fost pentru mine mai mult.
- Istoria mai puțin știută a îndrăgitului joc de puzzle
- 5 avantaje de a fi mamă pentru prima dată la 40+
- Intoxicarea copiilor cu steluțe, diplome, trofee, bani de buzunar și alte asemenea și transformarea lor în „șoareci de laborator”
- 5 avantaje ale mamelor cu primul copil la 20+
- Experiență în Egipt. Ce poți primi în prima vacanță cu familia cu copil mic în țara minunilor lumii
- Partea a-II-a: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- Partea I: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- 5 reformulări care te ajută să păstrezi liniștea în casă, să eviți un conflict sau să îți faci singur rău
- Autoempatia – Cum să fii mai bun cu tine – 5 lucruri cu care poți începe chiar azi ca să fii mai împlinit
- 10 reformulări pentru „Bravo!” care te ajută să nu exagerezi cu lauda și să îl ajuți pe copilul tău să își crească motivația interioară și stima de sine
- Parentingul care aduce fericirea, parenting în stil nordic/danez
- „Eu te-am făcut eu te omor” – Parentingul autoritar în care frica de bătaie a copiilor era confundată cu respectul față de părinți
- Află cât de important e cititul pentru copii
- Montessorieni celebri în lume
- Parenting prin conectare
- Înjurăturile sunt de fapt un strigăt de ajutor
- Mama / Familia – Cel mai dorit cadou de Crăciun
- 10 idei de cadouri pe care o proaspătă mămică le apreciază
- Sacrificiul suprem al unui tată
- De ce lucrul manual este util pentru copii si adulți deopotrivă
- Comparațiile si durerea provocată de ele
- Multumesc bunicule, multumesc deda!
- Povestea pomului de Crăciun a copilului sărac