Experiență în Egipt. Ce poți primi în prima vacanță cu familia cu copil mic în țara minunilor lumii

Ce să faci înainte, ce să iei la tine și la ce să fii atent când pleci în vacanță în Egipt cu un copil mic

Când devii mamă și de cele mai multe ori stai mai pe lângă casă în primul an sau chiar doi, ca să fie la-îndemână un spital sau un doctor de încredere, o vacanță în afara granițelor țării devine un vis.

Și în cele din urmă te hotărăști să mergi.

Te interesezi din mai multe surse: forumuri, grupuri de pe Facebook pentru călătorii, pentru mămici, pentru familii, prieteni, familie, cunoscuți, agenții de turism.

Reiese că cel mai bine mergi într-un resort de 4 sau 5 stele în Egipt, nici prea ieftin, nici prea scump, relativ aproape de România, la soare, la mare, la huzur și belșug. Căci așa se vând pachetele turistice. Și chiar așa și e. Pe de o parte.

În resort asta vei găsi:

 • Mâncare din belșug
 • Soare blând sau fierbinte în funcție de anotimp
 • Șezlonguri gratuite la plaja privată
 • Prosoape gratuite la plajă și la piscine
 • Piscine de diferite dimensiuni și tobogane acvatice
 • Animatori pentru oameni mici și oameni mari
 • Apusuri de vis ( răsăriturile sunt mai greu de prins când ai un copil mic ❤)
 • Curățenie și surprize în camera de hotel
 • Personal amabil, gata să te ajute cu orice ai nevoie, chiar și cu ce nu ai nevoie 🙂
Foto din arhiva personală

Nici măcar nu ajungi acolo. Ești încă în avion. Iei la tine un rucsac doar cu jucării pentru cel mic să îl ții ocupat (carte de colorat, cărți de citit, mașinuțe, păpușele,  stickere, etc.). Dar poate doarme și le cari degeaba 😀 De sus din avion vezi două mări:

 • Marea Roșie
 • Marea de deșert

Doamne, cu ce au greșit oamenii aceia să aibă parte de așa un peisaj?

Câteva fărâme de frumos. Și restul deșert. Și el frumos în felul lui. Doar dur, trist, aducător de moarte pentru orice plantă sau viețuitoare îl încearcă.

Muuuult deșert.

Foto din arhiva personală

Și  iar deșert.

Cu tot ce se poate întâmpla (vedeți mai jos) rămâi cu o admirație pentru oamenii care trăiesc și muncesc acolo.

Cobori din avion și ieși din aeroport.

Dacă vii din România, o țară pașnică, unde vezi arme foarte rar, ți se face un pic pielea de găină când vezi atâtea persoane înarmate până în dinți pe stradă. Puncte de control și foișoare din care veghează ochii curioși și scrutători ai militarului de serviciu.

Deci dacă te duci în resort, mai bine stai în resort.

Și iar te apucă o admirație pentru oamenii aceia. Caci te deplasezi pe o autostradă în deșert. Și nu ai cum să nu te gândești – o fi mai ușor să faci asta pe 50 de grade, adică să construiești? E relieful lor mai accesibil? Mmmm…… lași gândurile astea deoparte  căci ești în vacanță.

Te uiți pe o parte…. sunt resorturi.

Te uiți pe cealaltă parte …. deșert.

Pe o parte oaze de fericire pentru turiști nord-europeni, ruși, români, germani și elvețieni construite din nimic, lângă țărmul Marii Roșii presărat cu corali în golfurile cu apa azurie ca în insulele luxoase.

Doar că nu poți să uiți că peste drum e marea de deșert….

Te cazezi și primești o cameră de print;  majoritatea sunt cu vedere parțială la mare, dat fiind că mai toate resorturile sunt în formă de potcoava, cu piscine cu apă curată și albastră, palmieri înalți și flori peste tot.

Foto din arhiva personală

Și iar te gândești… de unde atâta apă? Peste drum e deșert…. dincolo Marea Roșie, nu ai văzut urmă de vreun râu, nici vreun lac… și iar te apucă admirația pentru acele locuri și acei oameni.

Și te bucuri ca un nabab de toate bunătățile și serviciile din resort.

Foto din arhiva personală

Trei zile. Atât durează până când apa aceea cu care te speli, în care faci baie, să  îți atragă atenția că nu ești de-al locului.

Căci tu, adult, dar mai ales copilul mic, fără o imunitate solidă, vă întâlniți cu enterocolita sau boala călătorului, sau ceva asociat.

Și din acel moment vrei acasă.

Căci acasă ai un spital aproape. Ai un doctor de încredere cu care să te sfătuiești. 

Vrei acasă, chiar dacă nu mai ai palmieri, oază și slujitori.

Vrei acasă pentru ca  acasă e sigur.

Ca să te bucuri de cât mai multe zile ca de primele trei, îți recomand să vorbești cu medicul tău  înainte de a pleca în vacanță și să te pregătești; adica să urmați un tratament cu probiotice tu și familia ta, ca să vă pregătiți intestinele pentru ce va urma.

Plus că iei la tine o sacoșă de medicamente, așa pentru orice eventualitate 😀

Iar dacă tot ai ajuns în Egipt, e păcat să nu vezi piramidele.

Deci mergi în excursie la Cairo. Neapărat fără copii. Sau mai bine stai în resort.

Pentru că durează cel putin 20 de ore excursia, iar drumul de la Marea Roșie la Cairo se face dimineața devreme când nu a răsărit nici soarele și întoarcerea seara târziu, după ce a apus RA.

6 ore dus și 6 ore întors trebuie să ai și vezica antrenată, căci nu există opriri și tot ce vezi pe drum sunt dunele de nisip și întinderea de deșert; nici măcar nu ai vrea să cobori în acea pustietate.

Dar odată ajuns acolo, după ce reușești să nu pui la suflet hărțuirea din partea vânzătorilor ambulanți care vor să iti vândă orice, rămâi mut. Mut de uimire și încântare în fața a ceea ce se crede că a construit mana omului acum mai bine de 4.000 de ani, piramidele.

Când pleci spre aeroport vezi în depărtare, la multi kilometri de deșert, muntele Sinai. Ești așa de aproape de locul în care a coborât Dumnezeu pe Pământ. Ești atât de aproape de locul în care Moise a primit tăblițele cu Cele 10 Porunci. Și ești recunoscător că ai trecut pe acolo.

Ai o stare de bine până când ajungi la control sau mai bine zis controale: control de bagaje, de pașapoarte de 5 ori, te descalță, te pipaie, inclusiv copiii din brațele mamelor.

Și iar abia aștepți să ajungi acasă. Acasă, acolo unde e o țară sigură, acolo unde e cel mai bine. Acasă.

De la agonie la extaz, de la extaz la agonie. De la huzur la suferință. De la admirație la dor de țara ta. De la uimire la recunoștință. Așa e în Egipt.

Enjoy life!

Citește mai mult:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s