
Află cum se formează un profesor Montessori, cum e atmosfera la o astfel de clasă, la ce te poți aștepta dacă ai copii de 6-12 ani și ce poți face pentru copilul tău chiar acum apelând la acest specialist
– Adriana, ești psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani.
– Cum ai ales să faci asta și ce a însemnat pentru tine în materie de pregatire? Cum a inceput totul?
– Buna, Rodica. Multumesc mult că m-ai invitat aici, mai ales că numele paginii tale atinge exact preocupările mele curente. Am simțit multă emoție când l-am descoperit.
Revenind la întrebarea ta…ce este interesant este faptul că nu mă pot gândi la formarea mea Montessori fără să mă gândesc la formarea mea anterioară ca psiholog și mai ales ca psihoterapeut specializat în psihodramă.
Pentru mine au mers tot timpul mână în mână. În prezent am 8 ani de formare în psihodramă și 8 ani de lucru ca ghid Montessori.
Încă din prima clipă în care am participat la primul curs de formare în Montessori, deja îndrăgostită de acest tip de educație din etapa anterioară (0-6 ani), mi-am dat seama că educația Montessori de școală și psihodrama se potrivesc perfect. Așa că…din această perspectivă, pregătirea mea a început din 1999, de la primul meu contact cu psihodrama. Un moment semnificativ a fost cel în care am lucrat la Fundația ”Love and Care”, unde am întâlnit primul meu grup de copii de 6-12 ani, alături de un provocator și fermecător grup de adolescenți.
La vremea respectivă nu știam despre educația Montessori, dar am avut ocazia să înțeleg ce înseamnă lucrul cu grupul de copii de vârstă școlară și potențialul pe care îl pot avea copiii, unii în dezvoltarea celorlalți.
Cei cu care am lucrat atunci erau copii cu probleme sociale. Și sper să ajung, într-o zi, să ofer educație Montessori copiilor săraci.
Nu pot să uit bucuria cu care primeau tot ce aveam să le ofer pe atunci prin pregătirea mea și nu pot să uit câte am învățat eu de la ei despre implicarea socială în grup.
Acum pot mai mult, am mai mult de dat. Încă studiez despre cum să scriu proiecte prin care să obțin finanțări la nivelul la care ar fi necesar pentru un proiect așa de amplu.
– De ce Montessori și nu altceva? Povestește-ne te rog.
După 10 ani în care am lucrat ca psiholog, bucurându-mă din plin de psihodramă, de care eram îndrăgostită, am devenit mamă.
Și așa a început o nouă dragoste. Cea mai mare dintre ele. Când fetița mea avea un an și jumate, ne-am mutat în New York, unde am avut ocazia să mă îndrăgostesc din nou. De oraș și mai ales de educația Montessori.
Căutam o grădiniță potrivită pentru fetița mea și am descoperit grădinițele Montessori. M-au fermecat prin multe lucruri, dar două aspecte au avut un impact major în îndrăgostirea mea.
Primul a fost faptul că fetița mea, care nu plângea niciodată, a vărsat dintr-un vas fasole sau …altceva pe jos și a plâns. Nu înțelegeam. A plâns, cumva, pentru că a tulburat acea frumusețe, acea ordine desăvârșită care rezona în ea. Încă rezonează. În ciuda faptului că acum e adolescentă. Dar îți trebuie ochi să vezi, acum, această rezonanță, alături de maldărele de haine puse unele peste altele, din ce în ce mai ordonat, ce-i drept. Atunci, micuță, a plâns și când a plecat, pentru că nu dorea să părăsească acel loc. Am revenit și ea a înflorit acolo, la ceva timp după acea vizită.
Este foarte ciudat, nu m-am mai gândit demult la asta. La ce m-a impresionat pe mine…
Al doilea lucru care m-a impresionat a fost o clasă cu copii în care fiecare făcea altceva. Atitudinea lor m-a intrigat enorm. Nu mai văzusem astfel de copii. Arătau așa, ca mici oameni de știință foarte ocupați. Fiecare era foarte concentrat asupra activității lui. Pe fețele lor se combinau într-un mod fermecător concentrarea și fericirea copilărească. Un amestec neașteptat între chipul unui savant care tocmai a descoperit ceva important și chipul unui copil care țopăie prin bălți. Nu știu cum aș putea formula altfel.
Așa că m-am pus pe treabă. Trebuia să aflu mai multe. Se întrezărea o misiune pentru mine. Îmi duceam copilul la grădi, citeam. Îmi adormea copilul, citeam. Nu știam engleză. De altfel eram convinsă că nu o să pot învăța niciodată. Am tradus cuvânt cu cuvânt la început. Nu-mi păsa de efort. Eram nerăbdătoare să văd ce înseamnă următorul cuvânt și tot așa. Astfel am învățat engleză. Engleza cu care ulterior am studiat, pentru 3 veri consecutive, la Hershey Montessori Institute , în Indiana, SUA. Cursul l-am plătit noi. Dar aș vrea să îi asigur pe cei interesați de formare că sigur există școli care pot sponsoriza pregătirea. Cred că sunt destul de căutați ghizii Montessori pentru 6-12 ani. Sunt sigură că multe grădinițe doresc să devină școli. Acesta ar fi cursul firesc, cred.
– Cum e atmosfera la o clasă Montessori?
– E adevarat că e o liniște de concentrare, în care copii lucrează ca albinele și prosesorul are rol de îndrumător mai degrabă decât de predicator?
– Într-o grupă de grădiniță, da. Pentru că acolo copiii lucrează singuri. Cei de la școlile tradiționale au cam încurcat lucrurile, îi pun pe cei mici, care mai mult se joacă unii pe lângă ceilalți decât unii cu ceilalți să facă lucruri împreună, iar pe cei de 6-12 ani, în care totul strigă ”împreună”, îi ceartă dacă fac ceva în echipă și numesc asta copiat sau suflat…
Într-o clasă Montessori de școală se va auzi mereu un zumzet, voci. Va fi nevoie, din când în când, ca cineva să reamintească grupului de colegi să vorbească mai încet pentru că nu se poate concentra. Și o va face sunând dintr-un clopoțel care îndeplinește exact acest scop.
Și e normal să se vorbească. Cum altfel să-ți găsești parteneri de lucru, cum să faci proiecte împreună cu ceilalți, cum să rezolvi diferitele situații sociale, conflicte, să răspunzi nevoii de a organiza lucrurile, nevoi care apar mereu într-o minisocietate ca cea din clasă.
Într-o clasă Montessori copiii sunt liberi să se miște în voie, să vorbească și să facă tot ce este necesar pentru a lucra împreună. Este o libertate pusă în slujba unui scop. Scopul pentru care vin la școală. Să învețe, să exploreze, să creeze lucruri împreună.
Există doar două reguli mari în clasă :
1. să nu deranjezi atmosfera de lucru și
2. să te porți cu suficientă grijă cu ceilalți, astfel încât să se mențină starea de bine a grupului.
Restul derivă de aici și sunt subiectul negocierilor, schimbărilor și inclusiv a renunțărilor la reguli care nu plac.
Cu cât copiii sunt mai independenți în lucru, cu atât prezența profesorului este mai puțin evidentă. Adesea poți intra într-o clasă Montessori fără să poți descoperi, din prima, unde este ghidul Montessori. Poate că este pe un scaun, observând clasa. Ar putea fi la o masa sau în dreptul unui covor, dând prezentări copiilor.
Termenul de ghid Montessori (nu învățător) indică tocmai faptul că el nu-și asumă învățarea copiilor, ci ghidarea lor. Le oferă instrumentele de lucru, le arată cum să le folosească, dar învățarea propriu-zisă e în mâinile copiilor, cărora le aparține de drept, și se petrece în timpul relației lor cu materialele Montessori , materiale care le permit să exploreze concepte din ce în ce mai complexe, ca si pe timpul proiectelor și experimentelor pe care le fac.
Materialele Montessori de școală, deși concrete, palpabile, întrupează în ele, într-un mod simplu, idei și proceduri care par adesea complicate.
Există, de exemplu, un material foarte popular printre copii*, care îi conduce pe aceștia, pas cu pas, către decoperirea regulilor de extragere a rădăcinii pătrate dintr-un număr oricât de mare. Și asta la 10-11 ani. Toată educația Montessori este bazată pe extragerea regulilor, nu pe aplicarea lor orbească.
• Am avut absolvenți care, în vacanța de vară dintre a 4 și a 5-a mi-au solicitat să îi învăț radicalii, pentru că nu ajunseseră, în școală, să îi invețe, și doreau. Au fost alții cu care am lucrat, tot în vacanță, fără să-i deranjeze că o fac în timpul lor liber, tot pentru că asta își doreau ei, cu formule de calcul prescurtat, tot capitolul din manualul de a VIII-a și am trecut și la culegeri.
Din păcate, deși noi suntem formați pentru copii între 6-12 ani, cu alte cuvinte pentru a oferi suport copiilor timp de 6 ani, în realitate, în România, copiii nu petrec decât 5 ani în școlile Montessori. După care merg, la gimnaziu, în altă parte.
– Pe langa a fi profesor ești și psiholog și psihoterapeut. Și ai niste idei minunate pe care să le pui în practică și care vor ajuta copii care beneficiaza de educatia Montessori acasă sau foar la grădiniță.
– Pregătirea mea îmi permite să folosesc psihodrama și ca psihoterapie, dar și în scopul formării pe roluri profesionale sau sociale.
Pot lucra cu părinții, pentru dezvoltarea abilităților parentale, cu profesorii pentru optimizarea modului în care interacționează cu ceilalți (elevi, colegi) din rolul lor profesional.
Dar pot lucra, și am lucrat constant cu copiii din clasele Montessori, pentru dezvoltarea abilităților lor socio-emoționale.
În acest fel am folosit psihodrama în clasele Montessori în care am lucrat. În prezent lucrez la o carte despre această îmbinare perfectă, atât în teorie, cât și în practică, între Montessori și psihodramă.
Și am în proiect să ofer acest gen de intervenție și în alte școli în care există fenomene de bullying, sau care, pur si simplu, ar putea adăuga în oferta lor educațională, alături de alte servicii, educația relațională.
Pentru un astfel de scop, organizez sesiuni de formare în care, prin joc, modelare comportamentală, ocazii de a petrece timp de calitate împreună, copiii se pot conecta și pot beneficia de șansa de a trăi într-o comunitate în care fiecare dintre ei contează și în care fiecare învață să comunice mai bine, să interacționeze mai armonios cu alții, să rezolve probleme împreună cu alții și să se susțină reciproc.
Perioada de la 9 la 12 ani este perioada în care trăsăturile de lider încep să se definească. Este păcat că, de cele mai multe ori, nu există un mediu care să le permită să înflorească natural, la timpul lor, și să se dezvolte înainte să depindă atât de multe lucruri de cât de pricepuți lideri au ajuns să fie.
Acum a venit timpul pentru mine să ofer cât mai multor copii din ceea ce știu și și din ceea ce consider a fi foarte prețios. Îmi doresc ca și prin mine, educația Montessori să se deschidă spre lume în cât mai multe feluri. Și să ajungă la voi.
În afara folosirii psihodramei formative în școli (Montessori sau nu), focusul meu principal, ca psihoterapeut, este acela de a lucra, individual, cu copii cu tulburări de învățare de natură emoțională, iar în grup, pe dezvoltarea abilităților sociale. Împreună cu o colegă, organizez grupuri de câte 6 copii de vârste apropiate, de dezvoltare personală sau de psihoterapie prin joc și prin teatru. Este felul în care se desfășoară psihodrama cu copiii.
Lucrez și cu adulții iar aici, mărturisesc, părinții sunt categoria mea preferată. A fi părinte aduce la suprafață multe suferințe din copilărie. Sunt mulți părinți care realizează că, deși au putut trăi ”foarte bine” până acum cu fantomele copilăriei ascunse în cămară, când devii părinte trebuie să ai grijă de ele, dacă vrei să transmiți mai departe, în cât mai mare măsură, doar lucrurile bune.
Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre oricare dintre proiectele menționate, cum ar fi, de exemplu, să vă înscrieți copilul la un grup de dezvoltare prin joacă, sau, pur si șimplu, să puneți orice întrebare, nu ezitati să o contactați pe Adriana Bogdan prin whatsapp, la numarul de telefon 0720.975.812, prin email la adresa: adana.mate@gmail.com sau pe Facebook. https://www.facebook.com/adriana.mat.3
…………
Abonează-te la newsletter și vei primi partea a doua a interviului imediat ce e publicată:
- Lectiile pe care ni le da natura pentru copiii nostriCe putem invata de la modul in care priveste o sămânță viata si ce le putem transmite copiilor din asta Uneori semintele sunt sadite aproape de parinti, alteori sunt purtate de vant si ajung in locuri departate, nu intotdeauna prietenoase. Uneori la umbra impunatoare a plantelor parinti, semintele ajung sa dezvolte plante subrede, de dimensiuni … Continuă să citești Lectiile pe care ni le da natura pentru copiii nostri
- Adriana Bogdan, psiholog, psihoterapeut si profesor Montessori ne spune despre Copilul de 6 ani – cum sa te înțelegi cu el, cum să-l înțelegiCopilul de 6 ani – cum sa te înțelegi cu el, cum să-l înțelegi Ce vei afla in acest articol: Comportament – dificultățile părinților 2. Comportamentul copilului de 6 ani – provocările părinților 3. Concentrare – dificultățile copilului Vârsta de 6 ani este foarte specială. Pentru ca este o vârstă a renașterii. Așa cum spunea … Continuă să citești Adriana Bogdan, psiholog, psihoterapeut si profesor Montessori ne spune despre Copilul de 6 ani – cum sa te înțelegi cu el, cum să-l înțelegi
- Sunt cea mai fericita mama! Fiul meu este in viata! Drama mamelor care isi lasa baietii la lupta in Ucraina.Mama baiatului major din Ucraina plange de bucurie ca al ei baiat este in viata dupa ce nu a stiut nimic de el 10 zile Aceasta este o relatare dupa o poveste adevarata. Iubesti, ramai insarcinata, 9 luni ai grija de o burtica in crestere, poate cu greturi, varsaturi, stat in pat de frica sa … Continuă să citești Sunt cea mai fericita mama! Fiul meu este in viata! Drama mamelor care isi lasa baietii la lupta in Ucraina.
- Vrei să ai copii ( intre 4 ani și adolescenti) mai flexibili, mai veseli, mai toleranți, mai creativi și mai puțin înclinați spre agresivitate sau alte comportamente neconstructive, dar mai asertivi și mai siguri pe ceea ce au de spus sau de făcut? Iată o invitație la dezvoltare personală prin joacă.Adriana Bogdan, psiholog, psihoterapeut, professor Montessori cu studii de specialitate în SUA și cu experiență de peste 8 ani în domeniu vă invită la un proiect inedit în Romania V-am promis în articolul cu Adriana Bogdan că vom reveni cu vești despre proiectele pe care le are în desfășurare. https://mykidvip.com/2022/02/15/articol-interviu-de-vorba-cu-adriana-bogdan-psiholog-psihoterapeut-si-profesor-montessori-de-8-ani-pentru-copii-de-6-12-ani-cu-studii-efectuate-in-domeniu-in-sua/ Iată unul dintre ele: În … Continuă să citești Vrei să ai copii ( intre 4 ani și adolescenti) mai flexibili, mai veseli, mai toleranți, mai creativi și mai puțin înclinați spre agresivitate sau alte comportamente neconstructive, dar mai asertivi și mai siguri pe ceea ce au de spus sau de făcut? Iată o invitație la dezvoltare personală prin joacă.
- Copilul de doi ani s-a aplecat și mi-a sărutat piciorul… Nimic nu m-a mai durut atunci.Cum iubește copilul de până la trei ani? Eram în bucătărie și m-am lovit de un scaun la picior. Puiul meu de doi ani era pe acolo prin bucătărie. M-am lovit destul de tare și nu m-am putut abține să nu mă exprim, să spun că m-am lovit la picior și că mă doare, ahhhh… … Continuă să citești Copilul de doi ani s-a aplecat și mi-a sărutat piciorul… Nimic nu m-a mai durut atunci.
- Un tomberon și o floare, cu care nu se face primăvară. Tu cum îi vezi pe acești oameni care mătură străzile? Cum influențezi tu modul în care copiii tăi se vor comporta cu ei în viitor?De ce acești oameni sunt importanți pentru societatea noastră și de ce le datorăm respect? De câteva săptămâni este un șantier și se lucrează la câteva străzi de locuința noastră. Se schimbă niște țevi. Pe strada respectivă se pot admira buldozere, excavatoare, camioane, pickamere, placerea tuturor copiilor din cartier și punctul central de atracție pentru … Continuă să citești Un tomberon și o floare, cu care nu se face primăvară. Tu cum îi vezi pe acești oameni care mătură străzile? Cum influențezi tu modul în care copiii tăi se vor comporta cu ei în viitor?
- Articol interviu: De vorbă cu Adriana BOGDAN, psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani pentru copii de 6 -12 ani, cu studii efectuate în domeniu în SUAAflă cum se formează un profesor Montessori, cum e atmosfera la o astfel de clasă, la ce te poți aștepta dacă ai copii de 6-12 ani și ce poți face pentru copilul tău chiar acum apelând la acest specialist – Adriana, ești psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani. – Cum ai ales să … Continuă să citești Articol interviu: De vorbă cu Adriana BOGDAN, psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani pentru copii de 6 -12 ani, cu studii efectuate în domeniu în SUA
- Azi, o fracțiune de secundă a fost pentru mine mai mult.Azi am văzut-o pe mama, la mai bine de 21 de ani de când e într-o lume mai bună Mama s-a născut în 1950. M-a născut când avea 30 de ani. A fost răpusă de o boală care nu are milă nici de cei săraci și nici de cei bogați, în 2010, la o lună … Continuă să citești Azi, o fracțiune de secundă a fost pentru mine mai mult.
- Istoria mai puțin știută a îndrăgitului joc de puzzleAflă cum a luat naștere puzzle-ul și de ce e bun pentru copii și adulți deopotrivă În limba engleză, puzzle, denumește orice tip de joc, jucărie sau problemă care solicită ingeniozitate, logică, perspicacitate și perseverență pentru a ajunge la o soluție. În limba română puzzle înseamnă ceea ce în engleză se numește jigsaw puzzle (puzzle-decupaj). … Continuă să citești Istoria mai puțin știută a îndrăgitului joc de puzzle
- 5 avantaje de a fi mamă pentru prima dată la 40+Care sunt 5 din cele mai importante lucruri bune pentru o femeie pentru a deveni mamă pentru prima dată la vârste după 40 de ani După cum spuneam în articolul despre avantajele mamei de 20+, media vârstei la care femeile devin mame pentru prima dată în Romania se aliniază tendințelor globale. https://mykidvip.com/?p=497 Ba mai mult, … Continuă să citești 5 avantaje de a fi mamă pentru prima dată la 40+
- Intoxicarea copiilor cu steluțe, diplome, trofee, bani de buzunar și alte asemenea și transformarea lor în „șoareci de laborator”De ce nu e bine să folosești recompensele pentru aproape orice și ce efecte pe termen lung are acest comportament al adultului în relația cu copilul Recompensa și pedeapsa domină orice în lume. Orice, cu excepția inimii. Thomas Babington Macaulay, eseist, istoric și om de stat englez Pavlov,Watson și Skinner au dezvoltat teoria behaviorismului, în … Continuă să citești Intoxicarea copiilor cu steluțe, diplome, trofee, bani de buzunar și alte asemenea și transformarea lor în „șoareci de laborator”
- 5 avantaje ale mamelor cu primul copil la 20+5 lucruri bune pentru o femeie care devine mamă pentru prima dată între 20 și 30 de ani Cei mai mulți adulți de astăzi au mame care au născut primul copil între 20 și 30 de ani, adică la prima tinerețe. În Uniunea Europeană (UE), vârsta medie a femeilor la nașterea primului copil a fost … Continuă să citești 5 avantaje ale mamelor cu primul copil la 20+
- Experiență în Egipt. Ce poți primi în prima vacanță cu familia cu copil mic în țara minunilor lumiiCe să faci înainte, ce să iei la tine și la ce să fii atent când pleci în vacanță în Egipt cu un copil mic Când devii mamă și de cele mai multe ori stai mai pe lângă casă în primul an sau chiar doi, ca să fie la-îndemână un spital sau un doctor de … Continuă să citești Experiență în Egipt. Ce poți primi în prima vacanță cu familia cu copil mic în țara minunilor lumii
- Partea a-II-a: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.Află de ce educația montessori este potrivită pentru orice copil, doar că e greu de gestionat de cei care se ocupă de educația lor Partea a doua – Ce înseamnă un adult pregătit și de ce nu e educația Montessori pentru toți părinții și persoanele care au în grijă copii. Spuneam în partea întâi că … Continuă să citești Partea a-II-a: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- Partea I: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.Află de ce educația montessori este potrivită pentru orice copil, doar că e greu de gestionat de cei care se ocupă de educația lor Partea I – Educația Montessori este o educație pentru viață și se potrivește oricarui copil. Aceasta este o educație științifică, bazată pe tehnica observării directe a mii de copii, care este … Continuă să citești Partea I: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- 5 reformulări care te ajută să păstrezi liniștea în casă, să eviți un conflict sau să îți faci singur răuIată 5 situații de zi cu zi în care modul de exprimare face toți banii, chiar dacă înseamnă de fapt același lucru De multe ori se întâmplă ca să se iște o situație de conflict acasă sau la locul de muncă din cauza modului în care se spun anumite lucruri. Mai întâi de toate, înainte … Continuă să citești 5 reformulări care te ajută să păstrezi liniștea în casă, să eviți un conflict sau să îți faci singur rău
- Autoempatia – Cum să fii mai bun cu tine – 5 lucruri cu care poți începe chiar azi ca să fii mai împlinit5 acțiuni simple și gratis pe care să le faci ca să ajungi la starea de bine O mare agitată creează neplăceri celor care vor să facă o călătorie pe această apă. Tot așa omul, care e încărcat, care nu e împăcat cu sine însuși, creează în jurul lui agitație și o stare de continuă … Continuă să citești Autoempatia – Cum să fii mai bun cu tine – 5 lucruri cu care poți începe chiar azi ca să fii mai împlinit
- 10 reformulări pentru „Bravo!” care te ajută să nu exagerezi cu lauda și să îl ajuți pe copilul tău să își crească motivația interioară și stima de sineDe ce nu e bine să exagerezi să îl lauzi pe copil când realizează ceva și cum poți să schimbi abordarea foarte simplu Să vedem mai întâi de ce nu e bine să exagerăm cu lauda. Mi s-a întâmplat să fiu în parc cu băiețelul meu. Acolo era o fetiță de doi ani și bunica … Continuă să citești 10 reformulări pentru „Bravo!” care te ajută să nu exagerezi cu lauda și să îl ajuți pe copilul tău să își crească motivația interioară și stima de sine
- Parentingul care aduce fericirea, parenting în stil nordic/danezCum își cresc copiii cei mai fericiți oameni de pe planetă Din anul 1973 Danemarca a fost votată țara cu cei mai fericiți oameni din lume ani la rândul. Din 2012, de când World Happiness Report se ocupă cu aceasta situație publicată anual, țările nordice și Danemarca se situeaza constant în top 10. S-au făcut … Continuă să citești Parentingul care aduce fericirea, parenting în stil nordic/danez
- „Eu te-am făcut eu te omor” – Parentingul autoritar în care frica de bătaie a copiilor era confundată cu respectul față de părințiCe este parentingul autoritar, cum îl recunoaștem și ce efecte are asupra dezvoltării copilului Parentingul autoritar, după cum îi spune și numele, are în centrul atenției autoritatea părintelui. „Eu te-am făcut, eu te omor” este o expresie cunoscută în Romania. Și din păcate acesta era cel mai adesea folosit tip de parenting după războaie și … Continuă să citești „Eu te-am făcut eu te omor” – Parentingul autoritar în care frica de bătaie a copiilor era confundată cu respectul față de părinți
- Află cât de important e cititul pentru copiiDe ce, ce și cum să le citești copiilor pentru a le dezvolta limbajul, imaginația și dragostea pentru cărți De ce să le citim copiilor Bebelușul este expus la cuvinte încă din burtica mamei, cand aude deja ceea ce ea vorbește. Poate ți se pare ciudat să citești cu voce tare, dar asta ajută la … Continuă să citești Află cât de important e cititul pentru copii
- Montessorieni celebri în lumeJeff Bezos, Bill Gates, Larry Page, Mark Zuckerberg, Prinții din Familia Regală Britanică, Gabriel Garcia Marquez au fost educați în spiritul Montessori Educația Montessori susține valorifocarea potențialului creator al copilului. Fiecare copil este unic, este VIP și se dezvoltă în propriul său mod. Noi, adulții, educatorii celor mici, este necesar să ne dăm un pas … Continuă să citești Montessorieni celebri în lume
- Parenting prin conectareCum să cultivi atașamentul și sentimentul de securitate al copilului tău prin metodele comunicării nonviolente Copiii au nevoie de iubirea, grija și de acceptarea necondiționată din partea părinților. Dacă nu primesc aceste lucruri încep să se comporte într-un fel care nu înseamnă decât ca una din cele trei nevoi nu le este satisfăcută. 95% din … Continuă să citești Parenting prin conectare
- Înjurăturile sunt de fapt un strigăt de ajutorCum să „primești” o înjurătură fără să suferi Conflictele sunt inevitabile în orice relație, fie ea între parteneri de viață sau de afaceri, intre părinți și copii, intre frați, între prieteni sau chiar între două persoane necunoscute. Lipsa lor nu e neapărat un semn de perfectă armonie, ci mai degrabă o subordonare a unuia dintre … Continuă să citești Înjurăturile sunt de fapt un strigăt de ajutor
- Mama / Familia – Cel mai dorit cadou de CrăciunDrama părinților despărțiți de copiii lor din România – Ce sa îți aducă Moșul, puiule? – Pe mama…. Era odata un pui de om, o fată frumoasă, cu ochii mari si caprui ca de căprioară, care trăia împreună cu bunicii ei la marginea unui sat din Delta Dunării. Se numea Natașa. Ca era pe jumătate … Continuă să citești Mama / Familia – Cel mai dorit cadou de Crăciun
- 10 idei de cadouri pe care o proaspătă mămică le apreciazăCe să iei în dar unei femei care a născut de curând? Din experiența mea personală și din cea a mămicilor din jurul meu, iată ce le poate bucura: 1. Un ursuleț de pluș Proaspetele mămici sunt acum într-o perioadă sensibilă, cu gândul 100% la cel mic și o jucărie de pluș cu care să … Continuă să citești 10 idei de cadouri pe care o proaspătă mămică le apreciază
- Sacrificiul suprem al unui tatăCum un tată își sacrifică fiul fără să își dea seama și fără a avea alternative Trăiau odată într-un sat din Delta Dunării doi tineri tare frumoși. Fata, Marusea, era cea mai frumoasă din jumătatea de est și băiatul, Cuzea, era cel mai frumos din jumătatea de vest. S-au întâlnit într-o zi și s-au plăcut … Continuă să citești Sacrificiul suprem al unui tată
- De ce lucrul manual este util pentru copii si adulți deopotrivăTraforaj, macramé, goblen, crosetat…lucru manual Daca cititi acest mesaj si cunoasteti acesti termeni de:• Traforaj• Macramé• Goblen• Crosetat• BrodatSi l-ati mai si exersat in copilarie, fie aveti o cultura generala bine dezvoltata,fie apartineti aceleiasi generatii ca si mine Ce era/este lucrul manual?La ce era / este el bun?Ce legatura are asta cu educatia Montessori? Iata … Continuă să citești De ce lucrul manual este util pentru copii si adulți deopotrivă
- Comparațiile si durerea provocată de eleDe ce sa evităm comparațiile si cum ne putem opri sa le mai facem Sotia prietenului meu arata WOW! Vezi? E si slaba, e si coafata, mereu la moda si are unghiile facute. Tu de ce nu poti fi ca ea? Imaginati-va ca iti spune asta sotul cand sunteti la plimbare prin parc si tocmai … Continuă să citești Comparațiile si durerea provocată de ele
- Multumesc bunicule, multumesc deda!Cum sa iți menții motivația interioară ca să iți împlinești visele Aveam vreo 7 poate 8 ani. Aveam o dorință. Si un bunic.Dorința aceea arzătoare de a intelege ce se spune la filmele alea putine de la televizor, fara sa citesc subtitrarea. Ascultam la difuzorul acela de la țară pe care il avea fiecare casa … Continuă să citești Multumesc bunicule, multumesc deda!
- Povestea pomului de Crăciun a copilului săracDe ce să ne bucurăm de ceea ce avem și să fim recunoscători pentru clipele în familie Era acum mai mulți ani, când brazii de Crăciun nu se găseau pe toate drumurile, ba chiar se mai și aruncă la final în zilele noastre. Imaginați-vă un copil de vreo opt ani, cu ochii mari și albaștri, … Continuă să citești Povestea pomului de Crăciun a copilului sărac
2 gânduri despre „Articol interviu: De vorbă cu Adriana BOGDAN, psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani pentru copii de 6 -12 ani, cu studii efectuate în domeniu în SUA”