Autoempatia – Cum să fii mai bun cu tine – 5 lucruri cu care poți începe chiar azi ca să fii mai împlinit

5 acțiuni simple și gratis pe care să le faci ca să ajungi la starea de bine

O mare agitată creează neplăceri celor care vor să facă o călătorie pe această apă. Tot așa omul, care e încărcat, care nu e împăcat cu sine însuși, creează în jurul lui agitație și o stare de continuă luptă.

Multe sunt sursele care spun că este bine să fii bine cu tine ca să fii bun cu ceilalți și să duci o viață împlinită și liniștită.

De la Platon la Dalai Lama, de la Jung la Eminescu, toți ne îndeamnă la o introspecție.

Iată ce frumos spune Mihai Eminescu “Cunoaşte-te pe tine însuţi” în – „Glossă” :

Tu aşează-te deoparte,/Regăsindu-te pe tine,/Când cu zgomote deşarte/Vreme trece, vreme vine

Iata 5 lucruri cu care poți incepe chiar de azi ca să fii mai bun cu tine:

1. Acceptă-te așa cum ești

Esti cea mai buna variantă a ta în acest moment. Și oricum alta nu ai 😀 . Ai ajuns aici ca urmare a experiențelor acumulate de-a lungul timpului. Ești ceea ce ești pentru că ai făcut eforturile necesare ca să ajungi aici.

Teoria comunicării nonviolente, dezvoltată de Dr. Marshall Rosenberg, spune că este necesar să cunoști și să practici autoempatia, să te accepti și să te înțelegi pe tine însuți ca să poți merge mai departe și să dobândești capacitatea de a avea empatie oentru semenii tăi.

2. Fii recunoscător.

Fii recunoscător pentru ce ești, pentru că ești, pentru ce ai și pentru ce nu ai, pentru familia pe care o ai, pentru locurile în care ai ajuns.

Recunoștința te ajută să aduci corabiile în port.

Este un instrument foarte puternic folosit în religiile din intreaga lume, pe bună dreptate.

Poți începe simplu cu un exercițiu zilnic de cateva secunde, cât timp te speli pe dinți, fie dimineața, fie seara; poate dura și 2 minute, căci atât se recomandăde către medicii stomatologi 😀 . Fă ca acest moment al zilei să fie momentul tău în care îți exprimi recunoștința. Nu e nevoie să scrii ori să o afișezi pe undeva. Sunt suficiente aceste 2 minute cu tine însuţi în care te gândești pentru ce ești recunoscător în ziua respectivă.

3. Fă ceea ce simți ca e bine, nu mai pune accent pe ce o sa spună lumea

În cartea „The Danish Way of Parenting”, Jessica Joell Alexander și Iben Dissing Dandahl aduc în lumină ce fac cei mai fericiți oameni de pe planetă în procesul de creștere și educare a copiilor.

Aceștia de exemplu își tratează copiii cum cred de cuviință atunci când au un comportament considerat nepotrivit sau un tantrum, în beneficiul copilului evident, fără să le pese de ce spun cei din jur.

Si ce dacă al tău copil se tăvălește pe jos țipând că vrea jucăria x, îl lași să se liniștească, îl iei în brațe, îl pupi. Ce dacă se uită tot magazinul la tine? Este o etapă normală pe care o depășește copilul tău,  nu are de ce să îți fie rușine.

4. Uită-te la partea plină a paharului.

În fiecare situație există și părți bune sau măcar oportunități de a învăța ceva.

Schimbă culoarea în care vezi lumea, de la alb-negru, măcar la gri.

Știu că atunci când ți se întâmplă ție un lucru neplăcut este greu chiar să îl accepți, darămite să mai și găsești ceva bun în el.

Gândește-te la situațiile grele prin care ai trecut, la insuccesele pe care le-ai depășit. Cum te-ai descurcat? Te-au făcut mai puternic ca om, mai înțelept, mai răbdător?

Răsucește pe toate părțile ceea ce ți se întâmplă, analizează din diverse unghiuri. Există cu siguranță și lucruri bune chiar și în evenimentele pe care acum le vezi în alb și negru.

Reformulează ceea orice spui folosind un limbaj pozitiv. Exersând acest lucru, va intra în cele din urmă în rutină.

Nu există vreme rea. Există haine nepotrivite.” Așa reformulează nordicii când vorbesc despre vremea lor ploioasă și rece.

5. Fă ceva bun pentru altcineva

Neurostiința a demonstrat că prin a dărui, prin a face ceva bun pentru altcineva, pentru comunitate, prin a desfășura o activitate voluntară activează conștiința comună și tu ajungi să te simți mai fericit, mai împlinit.

Creează-ți un obicei de a face un gest de generozitate față de cineva măcar odată pe săptămână.

Începe prin a face lucruri mici, de exemplu ține ușa la intrarea în scară unui vecin, ușa la lift pentru un coleg sau spune cuiva că îți place culoarea bluzei pe care o poartă ( atenție, aici chiar trebuie să îți placă, să fii sincer).

Dalai Lama & Sofia Stril-Rever, în cartea O chemare la Revoluție. Cartea compasiunii face apel la altruism, la a face bine ca parte integrantă din acțiunile noastre, care ca într-o buclă, binele se întoarce la noi.

,Să nu aveți impresia că practica altruismului înseamnă a vă lipsi de ceva sau a vă neglija. Dimpotrivă, veți descoperi că, făcând bine celorlalți, vă faceți bine și vouă, datorită principiului interdependenței.

Vă veți dezvolta și un temperament mai liniștit și mai imparțial. Și veți înțelege cum egoismul este împotriva naturii, întrucât contrazice realitatea fundamentală a interdependenței. Vă îndemn să observați în viața voastră cum egoismul închide toate ușile, în timp ce altruismul le deschide.“

Începe chiar azi cu cel puțin o acțiune. Nu doare 😀, nu costă, e la-îndemâna oricui și nici nu consumă mult timp.

Efectele vor fi importante, în bine, atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău.

Enjoy life! ❤❤❤❤

Citește mai mult:



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s