5 avantaje ale mamelor cu primul copil la 20+

5 lucruri bune pentru o femeie care devine mamă pentru prima dată între 20 și 30 de ani

Cei mai mulți adulți de astăzi au mame care au născut primul copil între 20 și 30 de ani, adică la prima tinerețe.

În Uniunea Europeană (UE), vârsta medie a femeilor la nașterea primului copil a fost de 29,4 ani în 2019, crescând treptat, comparativ cu anii precedenți, în toate statele membre ale UE, potrivit Eurostat.

Cea mai înaintată vârstă, de peste 31 de ani, a fost înregistrată în trei state UE: Italia (31,3 ani), Spania (31,1 ani) și Luxemburg (31,1 ani).

Sursa: Eurostat

În România vârsta medie a mămicilor care au născut primul copil a fost în  2019 de 26,9 ani.

Mai mult decât atât,  în 2020, conform Institutului Național de Statistică, vârsta medie cea mai mare a fost înregistrată în București, de 30,9 ani, iar la polul opus s-a situat Călărași, cu o vârstă medie de 24,8 ani.

Ai spune ca e devreme pentru o tânără de 20 și un pic de ani să devină mamă în acest context, în care socialul împinge maternitatea cât mai târziu.

Contrar acestor „norme sociale”  nescrise, din punct de vedere fizic, în aceste vremuri pe care le trăim, corpurile fetițelor se transformă în conformitate cu viteza schimbărilor pe care le resimțim în toate domeniile. Acestea ajung să aibă prima menstruație la 10, ba chiar și la 8 ani. În SUA se întâmplă deja destul de frecvent ca părinții, sfătuiți de medici, să administreze tratamente hormonale fetițelor de 6-8 ani pentru a întârzia acest proces de maturizare precoce a corpurilor.

Iată care ar fi câteva din avantajele de a deveni mamă tânără între 20 și 30 de ani:

1. Viteza de refacere a organismului după naștere este foarte rapidă.

Se cunoaște foarte bine că odată cu vârsta capacitatea de recuperare fizică scade.

Deci o mamă tânără se va recupera mult mai repede după naștere.

Pe de altă parte, datorită stării de sănătate de cele mai multe ori foarte bună a mamei tinere, complicațiile pentru sarcină și naștere fiind invers proporționale cu vârsta, crește și posibilitatea de a naște natural, ceea ce este din nou un avantaj pentru toate părțile.

2. O stare de sănătate foarte bună a tinerei mame îi permite să fie în formă și să facă față cu succes nopților care urmează, putând  fără  eforturi supraomenești să își reia toate atribuțiile de dinainte, inclusiv la job, foarte repede

Acum fetele vor să își construiască mai întâi o carieră și abia apoi să devină mame. Așa dictează societatea în care trăim astazi.

Doar că din punct de vedere fizic și psihic se întâmplă fix pe dos. O mamă tânără va reintra în viața socială și la job mult mai ușor decât o mamă matură.

E adevărat că depinde mult de stilul de viață al fiecărei persoane, doar că de exemplu, după o petrecere care se încheie la 3 dimineața, o persoană de 25 de ani se va resimți altfel față de una de 45.

Și încă ceva, până la 30 de ani, chiar dacă a luat muuulte kilograme în plus în sarcină, cu un minim de efort mama de 20+ redevine la forma de dinainte. Asta îi crește încrederea în sine și pofta de viață.

3. Te bucuri mai mult timp de viața împreună cu copilul tău

Este pură matematică. Faci copilul la 25, trăiești până la 125. Anii petrecuți împreună cu copilul egal 100. ❤❤❤

Amintirile pe care copilul le acumulează de-a lungul vieții de familie sunt de neprețuit.

Atasamentul față de părinți este la cote maxime. Copiii nu sunt niciodată pregătiți să se despartă definitiv fizic de părinți, orice vârsta ar avea: 60, 40,20, etc. așadar cu cât îi ai mai repede, cu atât crești  perioada petrecută împreună.

Pe lângă asta, dacă hotărăști că îți place meseria de părinte, ai destul timp să mărești familia cu  încă unul sau mai mulți membri.

Nu mai punem la socoteală faptul că mai poți  să îți câștigi ulterior și rolul de bunic / bunică, străbunic /străbunică.

4. Iei lucrurile mai ușor

Dat fiind că în anii tinereții energia și asumarea riscurilor este la limita superioară a curbei lui Gauss, tinerii părinți sunt mai puțin panicați când vine vorba de rolul de părinte.

Gauss și curba lui Gauss; imagine preluată de pe ElPeriodico

Acest lucru este benefic atât pentru părinți,  cât și  pentru copii, întrucât cei mici vor ajunge mai degrabă independenți și nesufocați de grija exagerată a părinților care au depășit 30  sau chiar 40 de ani și care prevăd riscurile la care sunt expuși, intervenind deseori în defavoarea tuturor.

Fii la curent cu următoarele articole  despre mame la 30+, 40+. Abonează-te la blog și primești pe mail articolele imediat ce sunt publicate.

Enjoy life! ❤❤❤❤

Citește mai mult:

Un gând despre „5 avantaje ale mamelor cu primul copil la 20+

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s