De ce nu e bine să exagerezi să îl lauzi pe copil când realizează ceva și cum poți să schimbi abordarea foarte simplu

Să vedem mai întâi de ce nu e bine să exagerăm cu lauda.
Mi s-a întâmplat să fiu în parc cu băiețelul meu.
Acolo era o fetiță de doi ani și bunica ei.
Mai erau și alți copii, doar că aceste două persoane mi-au atras atenția în mod special pentru că în tot parcul răsuna vocea bunicii:
_ Bravooooo (dupa ce fetița a urcat scările toboganului)
– Bravooooo (dupa ce fetița a alunecat pe tobogan)
– Bravooooo ( după ce fetița a urcat din nou scarile toboganului),…. și tot așa; înțelegi ideea; era o mare victorie pentru fiecare mărgică.
Ajunsese să fie obositor pentru mine să aud asta mereu.
Până și cei mai în vogă artiști care concertează în fața a mii de oameni nu sunt ovaționați non stop.
Bunica desigur, cu cele mai bune intenții și cu iubirea ce i-o poartă fetiței, e absolut convinsă că face foarte bine.
Nu doar că aceste laude obsesive sunt obositoare pentru copii, ele ajung să îl și transforme pe acesta în timp.
Și anume copilul va căuta mereu aprobarea a ceea ce face și va suferi când nu o va avea.
Va ajunge să nu mai facă lucruri pentru care nu primește laude, va ajunge să nu mai aibă capacitatea de automotivare, așa cum o confirmă diverse studii efectuate de către Mueller și Dweck.
Se va bucura mai puțin sau deloc de procesul cunoașterii în sine, pentru că va depinde de ceea ce e în exterior.
Va ajunge să fie vânător de laude, de note, de complimente, de like uri, etc. Și va privi astfel lucrurile superficial.
Și contrar așteptărilor, îi scade de fapt încrederea în sine.
Când va avea de ales între două lucruri de făcut, va alege aproape întotdeauna varianta cea mai simplă, pentru că acolo este sigur că îi va ieși și astfel va putea primi în continuare „drogul” de care depinde, nefiind provocat la a încerca lucruri noi care îl ajută de fapt să evolueze.
În pedagogia Montessori un copil nu este lăudat pentru că face bine o treabă, cum nu este nici certat dacă nu îi iese. Pentru aceasta există controlul erorii, adică materialele cu care lucrează sunt astfel concepute, încât copilul își dă seama singur dacă a facut bine sau nu.
Există multe jocuri și jucării în care există integrat acest control al erorii.
Puzzle-ul este de exemplu un astfel de joc. Dacă în final nu iese imaginea, înseamnă că nu e făcut bine și trebuie refăcut.
Și atunci, ce e de făcut?
Când îți vine să spui Bravo copilului tău pentru o reușită de care e normal să fii mândru, oricat de mică ar fi aceasta (înțeleg asta perfect, și mie îmi vine să fac la fel, ba să mă mai și laud la prieteni și cunoscuți cu realizările fiului meu 😀 ), încearcă una din urmatoarele 10 variante:
1. Hmmmmm…. această variantă este la-ndemana oricui nu știe ce să spună pe loc; e mai bine decât o laudă; arată ca ești interesat de ce a făcut și așteaptă să îți spună/ arate mai mult.
2. Ia uite! Ce ai făcut acolo? Ia să văd! Povestește-mi! Copilul vede că ești interesat de ce face și cu siguranță va reveni cu detalii.
3. Te-ai străduit mult / Ai muncit mult să faci asta, așa? În loc să pui lupa pe rezultat, conștientizezi efortul depus și astfel îi dezvolți motivația interioară copilului.
4. Arăți fericit! Ești bucuros că ai reusit să faci așa ceva? În acest caz pui accentul pe sentimentul copilului și astfel îi dezvolți automotivația și recunoașterea sentimentelor (2 in 1 😀).
5. Vad că ai…. și descrii pur si simplu ce a făcut copilul; îi recunoști astfel munca într-un fel neutru.
6. Ai reușit! Când ești conștient că este mult efort din partea copilului să realizeze acel lucru e cazul să fii și tu mai entuziasmat.
7. Uite – înainte nu îți ieșea și acum ai reușit! Aici te axezi pe faptul că exercițiul este bun. Copilul va înțelege că dacă lucrează la ceva mai mult, îi va ieși din ce în ce mai bine.
8. Mulțumesc! Îmi place că ai făcut asta pentru mine. Dacă îți face copilul de exemplu o felicitare, este cazul să îi mulțumești. Plus că adaugi la baza educației o cărămidă pentru adresarea cu politețe.
9. E prima dată când faci asta. Cum ai reușit? Aici pui preț pe procesul de învățare.
10. Îmi place cum ai făcut. Mă înveți și pe mine? Prin acest mesaj îi transmiți copilului că face un lucru atât de bine încât poate chiar să fie profesor pentru tine.
Ca să schimbi laudele cu noile abordări e nevoie de timp și de exercițiu.
Va putea să îi pară și copilului ceva ciudat la început când va veni să ceară aprecierea ta pentru ce a făcut și va primi altceva. Pentru viitorul copilului tău însă merită efortul.
Ca efect direct al acestei abordări noi este posibil ca chiar tu să ajungi să nu mai ai nevoie de aprobări, bateri pe spate de la șef, like uri pe Facebook și recunoașteri. Vei ști singur când ai făcut o treabă bună și te vei simți împlinit.
Enjoy life!
Citește mai mult:
- Lectiile pe care ni le da natura pentru copiii nostri
- Adriana Bogdan, psiholog, psihoterapeut si profesor Montessori ne spune despre Copilul de 6 ani – cum sa te înțelegi cu el, cum să-l înțelegi
- Sunt cea mai fericita mama! Fiul meu este in viata! Drama mamelor care isi lasa baietii la lupta in Ucraina.
- Vrei să ai copii ( intre 4 ani și adolescenti) mai flexibili, mai veseli, mai toleranți, mai creativi și mai puțin înclinați spre agresivitate sau alte comportamente neconstructive, dar mai asertivi și mai siguri pe ceea ce au de spus sau de făcut? Iată o invitație la dezvoltare personală prin joacă.
- Copilul de doi ani s-a aplecat și mi-a sărutat piciorul… Nimic nu m-a mai durut atunci.
- Un tomberon și o floare, cu care nu se face primăvară. Tu cum îi vezi pe acești oameni care mătură străzile? Cum influențezi tu modul în care copiii tăi se vor comporta cu ei în viitor?
- Articol interviu: De vorbă cu Adriana BOGDAN, psiholog, psihoterapeut și profesor Montessori de 8 ani pentru copii de 6 -12 ani, cu studii efectuate în domeniu în SUA
- Azi, o fracțiune de secundă a fost pentru mine mai mult.
- Istoria mai puțin știută a îndrăgitului joc de puzzle
- 5 avantaje de a fi mamă pentru prima dată la 40+
- Intoxicarea copiilor cu steluțe, diplome, trofee, bani de buzunar și alte asemenea și transformarea lor în „șoareci de laborator”
- 5 avantaje ale mamelor cu primul copil la 20+
- Experiență în Egipt. Ce poți primi în prima vacanță cu familia cu copil mic în țara minunilor lumii
- Partea a-II-a: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- Partea I: Educația Montessori nu e pentru toți adulții care au grijă de copii, fie ei părinți, bunici, bone, educatori, profesori. Educația Montessori este în schimb pentru toți copiii.
- 5 reformulări care te ajută să păstrezi liniștea în casă, să eviți un conflict sau să îți faci singur rău
- Autoempatia – Cum să fii mai bun cu tine – 5 lucruri cu care poți începe chiar azi ca să fii mai împlinit
- 10 reformulări pentru „Bravo!” care te ajută să nu exagerezi cu lauda și să îl ajuți pe copilul tău să își crească motivația interioară și stima de sine
- Parentingul care aduce fericirea, parenting în stil nordic/danez
- „Eu te-am făcut eu te omor” – Parentingul autoritar în care frica de bătaie a copiilor era confundată cu respectul față de părinți
- Află cât de important e cititul pentru copii
- Montessorieni celebri în lume
- Parenting prin conectare
- Înjurăturile sunt de fapt un strigăt de ajutor
- Mama / Familia – Cel mai dorit cadou de Crăciun
- 10 idei de cadouri pe care o proaspătă mămică le apreciază
- Sacrificiul suprem al unui tată
- De ce lucrul manual este util pentru copii si adulți deopotrivă
- Comparațiile si durerea provocată de ele
- Multumesc bunicule, multumesc deda!
- Povestea pomului de Crăciun a copilului sărac