Află cât de important e cititul pentru copii

De ce, ce și cum  să le citești copiilor pentru a le dezvolta limbajul, imaginația și dragostea pentru cărți

De ce să le citim copiilor

Bebelușul este expus la cuvinte încă din burtica mamei, cand aude deja ceea ce ea vorbește.

Poate ți se pare ciudat să citești cu voce tare, dar asta ajută la dezvoltarea bebelușului tău chiar și atunci.

Dacă însă pare mai confortabil, poți începe imediat ce bebelușul s-a născut.

În primele luni, când acesta are o motricitate redusă și o vedere deasemenea, ceea ce citești contează mai puțin. Important e să faci asta cand bebe a mâncat, e schimbat și liniștit. Tonul vocii tale și cuvintele rostite îi vor ajunge prin urechiușe la creierul care absoarbe orice informație din mediul înconjurător.

Conform Dr. Maria Montessori, copiii de pana la 6 ani au o minte absorbanta; asta înseamnă că asimilează fără efort informațiile din mediile în care este expus, cu ajutorul simțurilor.

Un studiu realizat în 2019 a demonstrat că bebelușii cărora li se citește zilnic sunt expuși in medie la 78.000 de cuvinte în fiecare an.

Asta înseamnă că unui copil căruia îi citești zilnic 5-10 minute, la vârsta de 5 ani a fost deja expus la 1.4 milioane de cuvinte doar din această sursă.

Această expunere are un impact direct asupra limbajului și este una dintre cele mai simple metode de a-ți ajuta copilul și a-l pregăti încă de pe acum să aiba succes la școală.

Până la vârsta de un an copiii ajung să fie familiarizați cu muzicalitatea limbii materne și a aceleia în care i se citește.

Ba mai mult, capacitatea de învățare a copiilor este uimitoare; un copil poate asimila cuvinte din două, chiar trei limbi în același timp. De exemplu avem o familie multiculturala; să spunem că are o mamă româncă, tatăl e olandez și bona vorbitoare de limbă engleză; copilul va ajunge să înțeleagă ce îi spune fiecare în limba lui, iar când va începe să vorbească va răspunde fiecăruia în limba vorbită de aceștia.

Beneficiile cititului cu voce tare pentru copii:

  • Îi familiarizează cu limbajul matern
  • Îi dezvoltă capacitatea de comunicare
  • Le dezvoltă cunoștințele despre culori, forme, litere și numere într-un mod distractiv
  • Îi formează abilități de ascultare
  • Le oferă informații despre lumea din jurul lor
  • Le dezvoltă imaginația

Pe de alta parte, lipsa cititului pare să aibă și consecințe.

Copiilor cărora nu li se citește sau cel puțin nu li se vorbește suficient, ajung sa aiba o dezvoltare mai lentă a apariției și limbajului.

Ce și cum le citim copiilor

La început, cărțile pentru copii trebuie să fie simple, să aibă imagini clare și texte ușoare.

Dacă aveți cărți cu imagini mari și frumoase, cu oameni, plante si animale reale, expuneți-le copiilor la orice vârstă, cu mențiunea de a explica acestora doar conținutul imaginilor la început.

Copiilor le plac imaginile reale, cele cu copii, animale și lucruri pe care le pot vedea în jurul lor în fiecare zi (masini, trenuri, lucruri din casă, de grădinărit, etc.).

Citindu-le cărți care reflectă realitatea la vârste fragede îi ajută să recunoască în jurul lor ceea ce văd în cărți și să fie curioși mai departe, creându-se astfel o buclă: citit- văzut -citit.

Odată ce copilul începe sa apuce lucruri, se pot introduce cărți cu diferite texturi, din fetru, cele pentru baie, cele cu ferestre, cărțile senzoriale. Explorarea prin atingerea obiectelor este extrem de importantă în primul an de viață și se extinde pana la 6 ani, conform pedagogiei Montessori.

Când copilul stă în șezut și răspunde la ceea ce vede în carte, puteți introduce cărțile cu rutina zilnică a copiilor (baia, statul la masa, etc.) , fețe de copii, cărți cu obiecte familiare. Un album de poze de familie este tocmai bun pentru a-i prezenta fețele oamenilor care îl iubesc.

Cand copilul începe să vorbească introduceti cărți cu cuvinte simple pe care să le poata repeta.

Pe lângă celelalte beneficii expuse, unui copil căruia i se citește i se cultivă și dragostea pentru citit.

Cărțile este bine să fie la-îndemâna copiilor încă de când încep să se târască. Pe lângă jucării puneți și câteva cărți cartonate pe care sa le poata lua singur. La vârste foarte mici copiii își doresc ceea ce văd; deci oferiți-le cărți.

Pe măsură ce copiii cresc și dezvoltă o minte abstractă, imaginația, conform Mariei Montessori, de la 6 ani, putem introduce cărțile cu povești mai complexe și personaje imaginare. In acest sens este ideal ca până la această vârstă să se citească și să se prezinte povești cu personaje reale, adulți și copii, plante și animale care se pot regăsi în realitate și pe care copilul le poate vedea.

Imaginația este una, adică ceea ce își închipuie copilul, iar ficțiunea este altceva, anume ceva imaginat de altcineva și prezentat copilului.

Copiii, până la vârsta de 6 ani, sunt inocenți și cred tot ce li se spune. Deci mare atenție la ce li se spune. Se poate dezvolta la copii prin aceste povești credulitatea și nu imaginația, așa cum cred multi părinți, dornici să le prezinte copiilor povești fantastice.

După 6 ani, când copiii încep să citească singuri este bine să îi încurajăm prin alegerea împreună a cărților de citit.

Chiar și după această vârstă este benefic să citim cu copiii cu voce tare.

Este distractiv pentru ei și se creează astfel o legătură specială între părinți și copii.

La orice vârstă cititul produce mai mult efect și generează curiozitate copiilor dacă este citit pe roluri, cu schimbarea tonului vocii și gesticulând.

Așadar distrați-vă împreună cu copiii citind povești.

Cititul poate fi o activitate interesantă și pe timpul zilei.

Cititul doar la rutina de seară pentru copiii foarte mici nu este de ajuns pentru o dezvoltare armonioasă.

Așadar schimbați bebelușul, hrăniți-l și faceți împreună măcar încă o dată pe zi exercițiul cititului. Va merita efortul.

Este o investiție pe termen lung!

Citește și alte articole:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s